Çarşamba, Ocak 31, 2007
Ithal Doktor Tartismasi
AKP hukumeti tarafindan zaman zaman dile getirilen ve Avrupa Birligi uyum calismalari cercevesinde elbet birgun uygulamaya gecilecegi kesin gozuken yasa degisikligi ile Turkiye Cumhuriyeti'nde calisan tip doktorlarinin turk vatandasi olma zorunluluklari ortadan kaldiriliyor. Bakildiginda bu zamana kadar 1928 yilindan kalma antika sayilabilecek 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sana'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'la duzenlenen sektorun emek piyasasi, Avrupa ve bir bakima aklin normlarina uygun bir hale getiriliyor. Yani artik hastanelerimizde ''ithal doktorlari'' gormek mumkun olacak.


Bu kanun degisikligine buyuk itirazlarla karsi cikan Istanbul Tabib, Eczaci, Dis Hekimligi ve Ses Istanbul Subelerinin sundugu ortak bildiride, yasa degisikligi ile saglik sisteminin daha kotu boyutlara tasinacagi iddaa ediliyor. Ithal doktorlarin yasallastirilmasi durumunun yaratagi sorun olarak egitim ve calısma imkanları bizden daha kötü olan cevre ülkelerden gelecek ve düsük ücretle calısmaya razı hekimlerin istihdamı gosteriliyor. Bu iddaanin son derece yersiz oldugunu uzun uzun tartismaya cok da gerek yok sanirim. Birakin yetersiz (?) egitim seviyesinden gelen bir yabanci doktoru, bu ulkenin tip fakultelerinde egitim gormus, bu ulkenin bilim imkanlarinda yetismis bir doktora sirf Azeri, Romanyali, Alman yada Rus diye is vermemek modern cagin anlayisiyla ortusur gibi degil. Ote yandan bu meslek odalarinin rekabete karsi tekelci yaklasimlarinin asil kalitesizligi yaratacak etmen olacagi kesin bir bicimde ortada bence. Mesleki, teknik konulara hakim olmadigimi once belirteyim ancak disaridan gelen ve daha ucuz ucretle calismaya razi olan doktorlarin mesleki yeterliligini olcecek sinavlarin Saglik Bakanligi'nca olusturulabilecek bilirkisi takimlari tarafindan hazirlanmasi o kadar da zor olmasa gerek diye dusunuyorum. Fikri olan varsa belirtsin lutfen. Bu yeterliligi gosterecek ve diploma denkligi kosulunu saglayacak yabanci asilli doktorlarin calismasi piyasayi daha rekabetci kosullara tasiyacagi gibi saglik bakanliliginin butcesini bir miktar olsun enazindan saglik personelinin ayliklari kalemini ferahlatacak gibi gozukuyor.

Cahiliyle, okumusuyla milletce komplo teorilerine ve her turlu abartiya yatkin oldugumuz icin ve sirf iktidara karsi olusan ve cogu zaman hakli olundugunu dusundugum siyasi muhaliflikten prim alabilmek icin herturlu firsati kullanmaktan cekinmiyoruz. AKP hukumetince hazirlanan ve meslek odalarinca ''Torba Yasa'' diye nitelendirilen degisikligin aslinda Avrupa birligi uyum calismalarinin bir parcasi oldugunu gozardi etmemek gerekir. Bir yanda ABD'de yada Avrupa'da yasayan Turk hekimlerinin basarilari ile milletce gururlanirken diger yandan benzer basariyi bizim ulkemizde yakalama potensiyeli ve mesleki yeterliligi olan tip doktorlarina ''dur gelme'' demek ne kadar dogru olabilir?

Etiketler:

 
Gonderen Cenk at 12:08 ÖÖ | Yazinin Linki | 1 Yorumlar
Pazartesi, Ocak 22, 2007
Gelismis Avrupa Ulkelerinin Sektorel Emek Verimliliginin Yakinsamasi
Labour Productivity Convergence of Advanced European Countries Across the Industries

Labour productivity convergence among the Advanced European countries
is highly important to see the effect of economic integration across
them. Especially in 1980s, integration of relatively less developed countries
like Spain, Portugal and Greece can be expected in favour of them to catch
up these industrialized countries. Instead of looking at labour productivity in
the whole economy, we test this convergence among the Advanced European
countries for individual industries. We have provided an introduction to
classical economic growth and labour productivity convergence approaches
then an empirical study of sectoral labour productivity convergence among
the Advanced European countries showed that, in stead of observing the
economy as a whole, there is still convergence among the countries across
the individual sectors.

click here to download paper(labour_productivity_yurtsever.pdf)
-------------------------------------

Yukarida adi gecen calismada 14 gelismis avrupa ulkesinde ozellikle son 25 yil icerisinde saglanan ekonomik entegrasyon cabalari ile emek verimliliginde herhangi bir yakinsamanin olup olmadigi arastirilmistir. Uygulamali calisma gostermistir ki, ulkeler arasinda toplam sektorlerin emek verimliliginde bir yakinsama oldugu gibi sektorel bazda da kuvvetli bir yakinsama gozlemlenmistir. Bu durum neoklasik buyume modelinin sonuclari ile tutarli bir durum sergilemektedir.
Ilginizi ceker yada isinize yarayabilir umuduyla yaptigim calismayi buraya koyuyorum. Indirmek icin buraya tiklayin. (calisma ingilizcedir.)

Etiketler: ,

 
Gonderen Cenk at 12:32 ÖS | Yazinin Linki | 0 Yorumlar
Ekonomik Ozgurluk ve Turkiye
The Heritage Foundation tarafindan 2007 yili Ekonomik Ozgurluk Indeksi aciklandi. 161 ulkeyi kapsayan calisma vergi oranlari, is yapma kolayliklari, telif haklari gibi 10 farkli degiskeni olcuyor ve 0 (hicbir sekilde ekonomik ozgurlugun olmamasi durumu) ile 100 (laissez faire laissez passer) arasinda degisen skorlarla ulkeleri ekonomik ozgurluk durumuna gore siraliyor. Ulkelerin ortalama ozgurluk endeksi %60 civarinda ve gecen yila kiyasla bir miktar dusmus gozukuyor.
Listede Turkiye'nin ozgurluk endeksi ise %59.3 ve 82. siradaki Kenya'nin arkasindan 161 ulke arasinda listeye 83. olarak giriyor. Bu durumun ne kadar ic acici olmadigi ortada ama enseyi fazla karartmamak adina biraz iyimserlik ruzgari estirmek icin yabanci dogrudan sermayenin hizla aktigi Cin ve Hindistan gibi ulkelerin durumuna bakarsak bizden epeyce bir geride olduklarini goruyoruz. Ekonomik ozgurlukler ve yabanci sermaye yatirimi arasinda dogrudan bir iliski ekonomik olarak anlamli olmasi beklense de demekki diger etkenlerin (faktor fiyatlari gibi) daha etkili oldugu bu arastirmadan cikarilacak kaba taslak bir sonuc olabilir.

Etiketler: ,

 
Gonderen Cenk at 12:09 ÖS | Yazinin Linki | 0 Yorumlar