Cuma, Ekim 05, 2007
Demokratiklesme ve Ekonomik Buyume
Ekonomik buyume ve gelisme uzerine yapilan calismalarin pekcogunda demokratiklesme ve kisi basina dusen gelir arasinda anlamli bir iliskiden soz edilir. "Modernlesme hipotezi" olarak ifade bulan bu hipotezler pekcok empirik testlerle de dogrulanmistir. Bu gorus dogrultusunda ozetle kisi basina dusen gelir artislarinin demokratiklesmeye olumlu katki yaptigi sonucuna varabiliriz.


Daron Acemoglu, Simon Johnson, James A. Robinson and Pierre Yared, en son calismalarindan birinde (Reevaluating the Modernization Hypothesis) bu hipotezi sorgulayarak tamamiyle farkli bir sonuca ulasmislar. Calismada diger faktorleri kontrol amacli modele dahil ettiklerinde gelir ile demokrasi arasinda pozitif bir korelasyon olmasina ragmen aralarinda anlamli bir nedensellik olmadigini ortaya koymuslar. Onun yerine muhtemelen tarihi nedenlerin farkli sosyal gruplarin ekonomik gelisme yollarini belirledigini ve bunun da ekonomik performans ile demokrasi arasinda pozitif bir iliskiye neden oldugunu iddaa etmisler. Arastirmacilarin tahminleri gosteriyor ki dunya olcegindeki demokratiklesme yonundeki hareketler gelir yada egitim seviyesindeki artislardan kaynaklanmiyor. Pek sebeb nedir?

Gorunen o ki calisma sonucunda aslinda bu soruya tam olarak yanit bulamamislar ama Simmons ve Elkin (2004)'in bir calismasina atif yaparak ulkeler arasindaki demokrasi difuzyonunun bir ornek olabilecegini belirtmisler.

Konu ilginizi cektiyse yukaridaki linkten calismanin tam metnine ulasabilirsiniz.

Etiketler: ,

 
Gonderen Cenk at 6:02 ÖS | Yazinin Linki |


0 Yorumlar: