Bu kanun degisikligine buyuk itirazlarla karsi cikan Istanbul Tabib, Eczaci, Dis Hekimligi ve Ses Istanbul Subelerinin sundugu ortak bildiride, yasa degisikligi ile saglik sisteminin daha kotu boyutlara tasinacagi iddaa ediliyor. Ithal doktorlarin yasallastirilmasi durumunun yaratagi sorun olarak egitim ve calısma imkanları bizden daha kötü olan cevre ülkelerden gelecek ve düsük ücretle calısmaya razı hekimlerin istihdamı gosteriliyor. Bu iddaanin son derece yersiz oldugunu uzun uzun tartismaya cok da gerek yok sanirim. Birakin yetersiz (?) egitim seviyesinden gelen bir yabanci doktoru, bu ulkenin tip fakultelerinde egitim gormus, bu ulkenin bilim imkanlarinda yetismis bir doktora sirf Azeri, Romanyali, Alman yada Rus diye is vermemek modern cagin anlayisiyla ortusur gibi degil. Ote yandan bu meslek odalarinin rekabete karsi tekelci yaklasimlarinin asil kalitesizligi yaratacak etmen olacagi kesin bir bicimde ortada bence. Mesleki, teknik konulara hakim olmadigimi once belirteyim ancak disaridan gelen ve daha ucuz ucretle calismaya razi olan doktorlarin mesleki yeterliligini olcecek sinavlarin Saglik Bakanligi'nca olusturulabilecek bilirkisi takimlari tarafindan hazirlanmasi o kadar da zor olmasa gerek diye dusunuyorum. Fikri olan varsa belirtsin lutfen. Bu yeterliligi gosterecek ve diploma denkligi kosulunu saglayacak yabanci asilli doktorlarin calismasi piyasayi daha rekabetci kosullara tasiyacagi gibi saglik bakanliliginin butcesini bir miktar olsun enazindan saglik personelinin ayliklari kalemini ferahlatacak gibi gozukuyor.
Cahiliyle, okumusuyla milletce komplo teorilerine ve her turlu abartiya yatkin oldugumuz icin ve sirf iktidara karsi olusan ve cogu zaman hakli olundugunu dusundugum siyasi muhaliflikten prim alabilmek icin herturlu firsati kullanmaktan cekinmiyoruz. AKP hukumetince hazirlanan ve meslek odalarinca ''Torba Yasa'' diye nitelendirilen degisikligin aslinda Avrupa birligi uyum calismalarinin bir parcasi oldugunu gozardi etmemek gerekir. Bir yanda ABD'de yada Avrupa'da yasayan Turk hekimlerinin basarilari ile milletce gururlanirken diger yandan benzer basariyi bizim ulkemizde yakalama potensiyeli ve mesleki yeterliligi olan tip doktorlarina ''dur gelme'' demek ne kadar dogru olabilir?
Etiketler: güncel
Selam,
Konuda "iktisadi" boyutu ile haklısın ancak tıpçı arkadaşlardan aldığım bilgilere göre bizdeki eğitimin kalitesi "diğer bilim dalları -AB kıyaslamasına" göre çok ilerde imiş.
Bu tarz bir yasa öncelikle "özel" sektörü etkileyecektir sanırım.Yani devlet hastanelerini etkileyeceğini sanmıyorum.
Özel hastanelerin de "devlet" ile anlaşmalı olduğunu düşünürsek; yine yük devletin sırtında olacak.
Acaba; bu konuyu destekleyici diğer düzenlemeler yerine getirilmeden bu tarz bir çalışma "yabancı doktorlarının" emeğinin değerinin altında kullanılmasına yol açmaz mı?
Bir diğer durum ise; "check-up'da kampanya" gibi söylemlerin hala tabelalarda olduğu bir durumda, ithal doktorun emek piyasasındaki verimliliğe etkisi ne olur?
İnceleyebildiğim kadarıyla bu konuda "önemli" bir rapor da yok ortada.Bir nevi "paket yasa" olarak diğerleri gibi ortaya atılmış.
Meselenin birçok boyutu var sanırım, biraz karışık geldi.
---
-----
Bir de;
iktisadiyat'ı taşıdık.artık
www.iktisadiyat.com adresinde biraz da farklı bir yapıda Anlı Girinci ile birlikte yazıyoruz.
Sayfandaki linki de "uygun bulursan" yenisi ile değiştirebilirsen sevinirim.
Sevgiler & Saygılar