Çarşamba, Mayıs 16, 2007
Stephen G. Cecchetti

Gecen pazartesi Hollanda Merkez Bankasi'nda (DNB) arastirma seminerleri programi cercevesinde duzenlenen bir sunuma gittim. Acikcasi hayatimda ilkkez bir merkez bankasinin icine girip kolidorlarinda dolasmis olmanin heyecani sardi. Digerlerini bilmem ama bu bankanin ici bir modern sanat muzesinden farksizdi. Duvarlardaki resimler, etrafa yerlestirilmis heykellerle kafamdaki karamsar ve fazlasiyla ciddi merkez bankasi imaji direk silindi diyebilirim.
Neyse konuya geleyim: DNB bu seminer programi icin Amerika'nin unlu iktisat profesorlerinden Stephen Cecchetti'yi uzerinde calismakta oldugu ve yeni yayinlanacak bir makalesini sunmak ve fikir alisverisi yapmak uzere Hollanda'ya davet etmis. Makale ''Financial Development, Consumption Smoothing, and the Reduced Volatility of Real Growth'' ismini tasiyor ve temel iddaasi su: Finansal gelismeler kisilerin finansal kredi pazarlarina girisini kolaylastirmistir ve bu tuketim uzerinden bir gecis mekanizmasiyla GSMH buyumesinin volatilitesini azaltmistir. Tezin detaylarini yukarida verdigim linkten makaleye ulasarak okuyabilirsiniz ama ben burda farkli bir konuya deginmek istiyorum:
Daha once birkac kez bilimsel calismalarin yapim asamasinda oldugu siralarda yasanilan gorus alis-verislerine ve tartismalara sahit olmustum ama bu kez calisma sahibi Cecchetti'nin elestiriler karsisindaki tutumu ve onerileri dikkate alisi son derece etkileyiciydi. Siradan bir lisans ogrencisi yada meslektasi olan bir profesor olsun, tum elestirel yaklasimlari dikkatlice dinleyip kendi icin gereken notlari aldiktan sonra bu kisileri nazikce yanitlayarak hocalarda ve bilimadamlarinda herzaman gorulemeyen mutavaziligini sonuna kadar surdurdu. Insan yukseldikce kuculur derler ya bu soz Cecchetti'ye cok yakisir bence.

Etiketler: ,

 
Gonderen Cenk at 8:34 ÖS | Yazinin Linki |


0 Yorumlar: