Cuma, Ekim 13, 2006
Yoksullukla Mucadele, Mikrofinans, Muhammed Yunus ve Nobel Baris Odulu
Bu aya en fazla damgasini vuran olaylarin basinda sanirim farkli dallarda aciklanan Nobel odulleri geliyor. Phelps'in ekonomi dalinda aldigi odulden sonra, milletce bizi sevindiren edebiyat dalindaki Orhan Pamuk'un odulunu takipen Nobel Baris Odulu bugun aciklandi ve odule Grameen Foundation ve Muhammed Yunus layik goruldu.


Bir iktisat profesoru olan Yunus, ogrencileriyle duzenledigi fakir bir koye gezi sirasinda tanistigi koylu bir kadinin aldigi odunc parayi bambu uretiminde kullandiginda bundan kendini gecindirecek kadar kazanc sagladigini gorur ve hatta cebinden cikardigi bir miktar parayi kadina odunc olarak verir. Bu durum Yunus icin mikrofinans uygulamasi icin bir ilham kaynagi olur ve sonrasinda 1983 yilinda ''koy bankasi'' anlamina gelen Grameen Bank'i kurar ve bu daha sonra ''Grameen Foundation'a'' donusur.
Grameen Foundation mikrofinansin ekonomik kalkinma ve fakirlikle mucadele konusunda uygunlanan en etkili cozum yollarindan biri oldugu iddaa ediyor. Isin sirri, salt bir harcama destegi olarak yardim etmekten ote, girisimciligi ve uretmeyi tesvik edecek son derece etkili bir finans yontemi olusudur. Para sistemin disina cikmak yerine, sistemin icinde donerek cok sayida kisinin uretici fikirlerine hizmet ediyor. Genelde hedef kitle olarak kadinlar secilmis. Sanirim fakirlikle mucadele konusunda kadinlarin daha basarili olabilecegine inaniliyor.
Bu parlak fikir Birlesmis Milletler tarafindan da ilginc bulunmus olmali ki 2005 yilini ''Mikro Kredi Yili'' olarak belirlemisler ve Turkiye'de de ''Mikrofinans Sektoru Gelistirme Projesi'' olarak hayata gecirilmis.
Mikrofinans salt ucaktan firlatilmis yardim paketi ornegine alternatif, yaraticiligi ve uretkenligi tesvik edici, ekonomik kalkinmayi birincil hedef secmis olmasina ragmen, ozellikle kadinlari uretime dahil ederek sosyal statulerini iyilestirici son derece etkili olabilecek bir yontem bence. Sonrasinda bir carpan etkisiyle ekonomik ozgurlugunu kazanacak bireylerin diger alanlarda da ozgurluklerini kazanacagi malum. Ilgili sitelerde ayrintilara ulasmak ve pekcok basari hikayesini izlemek mumkun.

Etiketler: ,

 
Gonderen Cenk at 1:50 ÖS | Yazinin Linki |


2 Yorumlar:


At 9:34 ÖS, Blogger U.Baris Urhan

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

 

At 9:38 ÖS, Blogger U.Baris Urhan

Nobel ödülleriyle ilgili yazdığım yazıda da önerdiğim makale, ödüllerin hangi düşünceleri desteklemek için verildiğiyle ilgiliydi.
Çalışma gurubumdaki Bangladeşli arkadaşla da bu ödül konusunda sohbet etme şansım oldu.Ve ne üzücüdür ki amaç ve araç yanılsamasının etkisini bir kez daha gördüm.
E bu kadar konuştuk, ne olduğunu açıklamayacak mıyız? O da reklam olsun :) Sağolsun arkadaş bu konuda kısa da olsa bir yazı yazmaktan mutluluk duyacağını belirtti ve ben de en kısa zamanda sayfaya koyacağım.
Kısaca şunu söyleyebilirim ki, Soğuk Savaş sonrası azgelişmiş ülkelerdeki "fakirliğin çaresi komünizm olabilir mi" sorusunu hafızalardan tamamen silmenin bir ürünüdür bu çalışmalar... (arkadaşın ifadesi ile)
Ara ara kopmalar olsa da, yazılarını okumak mutluluk verici.Devamını heyecan ve merakla bekliyorum.
Sevgiler...