Bir iktisat profesoru olan Yunus, ogrencileriyle duzenledigi fakir bir koye gezi sirasinda tanistigi koylu bir kadinin aldigi odunc parayi bambu uretiminde kullandiginda bundan kendini gecindirecek kadar kazanc sagladigini gorur ve hatta cebinden cikardigi bir miktar parayi kadina odunc olarak verir. Bu durum Yunus icin mikrofinans uygulamasi icin bir ilham kaynagi olur ve sonrasinda 1983 yilinda ''koy bankasi'' anlamina gelen Grameen Bank'i kurar ve bu daha sonra ''Grameen Foundation'a'' donusur.
Grameen Foundation mikrofinansin ekonomik kalkinma ve fakirlikle mucadele konusunda uygunlanan en etkili cozum yollarindan biri oldugu iddaa ediyor. Isin sirri, salt bir harcama destegi olarak yardim etmekten ote, girisimciligi ve uretmeyi tesvik edecek son derece etkili bir finans yontemi olusudur. Para sistemin disina cikmak yerine, sistemin icinde donerek cok sayida kisinin uretici fikirlerine hizmet ediyor. Genelde hedef kitle olarak kadinlar secilmis. Sanirim fakirlikle mucadele konusunda kadinlarin daha basarili olabilecegine inaniliyor.
Bu parlak fikir Birlesmis Milletler tarafindan da ilginc bulunmus olmali ki 2005 yilini ''Mikro Kredi Yili'' olarak belirlemisler ve Turkiye'de de ''Mikrofinans Sektoru Gelistirme Projesi'' olarak hayata gecirilmis.
Mikrofinans salt ucaktan firlatilmis yardim paketi ornegine alternatif, yaraticiligi ve uretkenligi tesvik edici, ekonomik kalkinmayi birincil hedef secmis olmasina ragmen, ozellikle kadinlari uretime dahil ederek sosyal statulerini iyilestirici son derece etkili olabilecek bir yontem bence. Sonrasinda bir carpan etkisiyle ekonomik ozgurlugunu kazanacak bireylerin diger alanlarda da ozgurluklerini kazanacagi malum. Ilgili sitelerde ayrintilara ulasmak ve pekcok basari hikayesini izlemek mumkun.
Etiketler: duyuru, mikrofinans
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.