'' Labor Productivity as a Determinant of Economic Growth: An Empirical Comparison of The Economies of Advanced Countries with Turkey'' adli yeni bir makale calismasiyla hasir nesir olmaya basladim. Turkiye'de ve Avrupa'da emek verimliligi artisi ve ekonomik buyume arasindaki iliskiyi incelemekle bu aralar zaman geciriorum.
Yandaki grafik 1970 ve 2005 yillari arasinda Turkiye ekonomisine ait Gayri Sagi Milli Hasila ve Emek Verimliligi buyume trendlerini gosteriyor. Acikca goruldugu gibi iki degisken arasinda nerdeyse birebir ortusen bir iliski var. Bu herhalde ekonomik buyume saglamaya yonelik olarak emek verimliliginin ne kadar onemli oldugunu ortaya koyuyor.
Analizi bir adim oteye goturup yumurta-tavuk hikayesindeki iliskiyi incelersek goruyoruz ki durum biraz sasirtici gibi. Granger Nedensellik Testinin (Granger Causality Test) sonuclarina gore Turkiye icin emek verimliliginin buyumeye sebeb oldugu gorulurken Avrupa Ulkeleri icin tam tersi bir durum istatistiksel olarak anlamli bir bicimde ortaya cikiyor. Yani Avrupa ulkeleri buyudukce emek verimliliklerinin arttigini goruyoruz.
Suan bu durumun izahi icin kafa yormaya ve arastirmaya basladim, sansliyim ki blogumu takip eden ve bu konuda fikir yurutebilecek cok sayida dostum var. Sizce bu durumun izahi ne olabilir?
Etiketler: akademik, ekonomik buyume
Johansen eşbütünleşme testleri dahil her şey yolundadır sanırım.Öncelikle istatistiki bir hatan olmadığından kesinlikle eminsen birlikte düşünmeye devam edelim :)
"AB ülkeleri büyüdükçe emeğin verimliliği artıyor,
Bizde ise emeğin verimliliği arttıkça büyüme gerçekleşiyor"
Bizim büyümemizde etkili olan sektörlerle onlardaki sektörler ne kadar örtüşüyor?Bizde ve onlarda büyümenin emeğe ve genelde üreticiye reel katkısı ne oluyor?
Bizde veri bulmanın sıkıntısını biliyorum ancak AB'yi bulabildiğin yıllar itibariyle iki döneme ayırıp bakabilirsen belki de AB ülkelerinin bizim geçtiğimiz yollardan geçerken emek verimliliği ile büyüme arasında benzer bir nedenselliğe sahip oldukları sonucuna varabilirsin.
...Varabilir misin? :)