Çarşamba, Mayıs 16, 2007
Greenspan Effect
Federal Reserve System (FED)'in eski baskani ihtiyar kurt Alan Greenspan finans cevrelerinin hala sik sik duymaya alisik oldugu bir kisilik. Her ne kadar emekli olmasindan sonra kirsal bir yoreye cekilip domates, patates yetistirecegi tahmin edilmis olsa da, su en yakin zamanda yaptigi bir aciklama bile Cin borsasi'nin allak bullak olmasina yetmisti.
Baskanligi suresince yaptigi aciklamalar ve cogu zaman siradisi gorulen kehanetleri ilgili kisiler tarafindan hizlanan kalp atislari ve soluklar esliginde izlendigi soylenir. Cunku agzindan cikacak bir cift soz birbirine entegre olmus olan tum dunya ekonomileri uzerinde etki yaratabilecek gucte oldugu dusunulurdu ve bu etki 'Greenspan effect' olarak finans literaturune gecmistir. Peki ''durun!! eller yukari, faizler asagi'' silahini saymazsak nedir bu Greenspan'in bildikleri ve koca bir dunyanin bilmedikleri? Birileri kulagina birseyler fisildiyor olmali yasli kurda...
Bugun, master tezi calismalarim sirasinda Donald Kohn'e ait ''Central Bank Talk: Does It Matter and Why?'' isimli cok ilginc bir makaleyi okudum. Makalede Federal Open Market Committee (FOMC) ve zamanin baskani Alan Greenspan'in yazili ve sozlu aciklamalarinin bazi ekonomik degiskenler (piyasa faiz oranlari, borsa, vs.) uzerindeki etkisi incelenmis. FED'in piyasalara yaptigi aciklamalari ve verdigi sinyalleri 3 baslikta toplanmis. Bunlar; FOMC aciklamalari, Greenspan'in yillik savunma raporu(nasil denilir turkce'de testimony) ve Greenspan'in ulu orta yaptigi konusmalar. Sonuc su ki; FOMC ve Greenspan'in duzenli olarak sundugu acikmalar iktisadi ajanlar(bunlar oyle gizli kapakli ajanlar degil) tarafindan dikkate deger bulunuyor ve belirli derecelerde iktisadi degiskenler uzerinde anlamli bir etkileri var. Ancak Greenspan'in herhangi bir periyodik gidisat izlemeyen, ''aman verimlilik dusecek, kacin gidin'' tarzi aciklamalari piyasa guclerinin pek onemsedigi yok gibi. Gerekce olarak 14 yil icinde 123'u bulan konusma sayisi ile artik bir noktadan sonra isin suyunun cikmis(diluted) olma durumu sunuluyor. Ben begendim valla bu sonucu. Bizim atamlarimiz konusmanin azalan marjinal faydasini Kohn'den cok once bir cumleyle izah etmisler: ''az konus, adam sansinlar.''

Etiketler: ,

 
Gonderen Cenk at 9:03 ÖS | Yazinin Linki | 0 Yorumlar
Stephen G. Cecchetti

Gecen pazartesi Hollanda Merkez Bankasi'nda (DNB) arastirma seminerleri programi cercevesinde duzenlenen bir sunuma gittim. Acikcasi hayatimda ilkkez bir merkez bankasinin icine girip kolidorlarinda dolasmis olmanin heyecani sardi. Digerlerini bilmem ama bu bankanin ici bir modern sanat muzesinden farksizdi. Duvarlardaki resimler, etrafa yerlestirilmis heykellerle kafamdaki karamsar ve fazlasiyla ciddi merkez bankasi imaji direk silindi diyebilirim.
Neyse konuya geleyim: DNB bu seminer programi icin Amerika'nin unlu iktisat profesorlerinden Stephen Cecchetti'yi uzerinde calismakta oldugu ve yeni yayinlanacak bir makalesini sunmak ve fikir alisverisi yapmak uzere Hollanda'ya davet etmis. Makale ''Financial Development, Consumption Smoothing, and the Reduced Volatility of Real Growth'' ismini tasiyor ve temel iddaasi su: Finansal gelismeler kisilerin finansal kredi pazarlarina girisini kolaylastirmistir ve bu tuketim uzerinden bir gecis mekanizmasiyla GSMH buyumesinin volatilitesini azaltmistir. Tezin detaylarini yukarida verdigim linkten makaleye ulasarak okuyabilirsiniz ama ben burda farkli bir konuya deginmek istiyorum:
Daha once birkac kez bilimsel calismalarin yapim asamasinda oldugu siralarda yasanilan gorus alis-verislerine ve tartismalara sahit olmustum ama bu kez calisma sahibi Cecchetti'nin elestiriler karsisindaki tutumu ve onerileri dikkate alisi son derece etkileyiciydi. Siradan bir lisans ogrencisi yada meslektasi olan bir profesor olsun, tum elestirel yaklasimlari dikkatlice dinleyip kendi icin gereken notlari aldiktan sonra bu kisileri nazikce yanitlayarak hocalarda ve bilimadamlarinda herzaman gorulemeyen mutavaziligini sonuna kadar surdurdu. Insan yukseldikce kuculur derler ya bu soz Cecchetti'ye cok yakisir bence.

Etiketler: ,

 
Gonderen Cenk at 8:34 ÖS | Yazinin Linki | 0 Yorumlar