İktisat'ın herşeyi açıklamaya çalışan ve nerdeyse herşeye bulaşan emperyal yapısı içinde pekçok sorular ve yanıtlar aranırken, iktisat eğitimde de pekçok yeni metod arayışları sürüyor. Bunlardan en ilginç olanlarından biri başlıktan da anlayacağınız gibi müziğin iktisat ekonomi eğitimi için kullanılması: Son derece parlak ve biz öğrenciler için keyifli olacabileceği düşünülebilecek bir durum aslında.
Joshua C. Hall ve Robert Lawson'ın "
From ABBA to Zeppelin, Led: Using Music to Teach Introductory Microeconomics" adlı bilimsel çalışması bu fikrin pratik uygulamasını içeriyor.
İktisat eğitiminin amacının, temel olarak olaylara iktisadi bakış açısı kazandırmak olduğu belirtiliyor. Bu amaç doğrultusunda her yol mubah denilmiş nerdeyse. Bunların içinde kulaklıklarınızı takıp yüksek bir sesle "
Ice Cube" dinlemek bile dahil. Bahanemiz hazır: "Eee baba gördüğün gibi mikroekonomi çalışıyorum"...
Çalışmada temel olarak seçilen bazı rock parçalarının sözlerinden yola çıkarak, ikame mal, tam rekabet, fiyat farklılaştırması gibi konu başlıklarına örnek olaylar ele alınıyor. Daha sonra öğrencilerden parçaların sözlerinden geçen durumlar karşısında yorumlar isteniyor. Tabiki bir iktisatçı gözüyle. Hall'ın iddaasına göre , bu davranış tarzı zamanla olayları iktisadi bir eleştirel gözle görmek konusunda yardımcı oluyor. Örneğin bir öğrencinin araçlar için kullanılan ATM'lerde (drive-off ATM)'lerde neden körlerin kullandığı kabartmaların varolduğunu sorgulaması gibi. Yani herşeyi sorgulayan ve ekonomik optimizasyon peşinde koşan politik iktisadın avukatları.
Çalışmada varılan sonuca göre, şarkı sözleri başlangıç seviyesi ekonomi eğitimde kullanılabilir. Pekçok söz aslında arayıp da bulamayacağınız bir sosyal laboratuar ortamı sunuyor bizlere. Bu örneklere elbette Türk müziğinde rastlamak da mümkün.
Bu makaleyi okuduktan sonra itunes'da müzik dinlemenin artık benim için daha yorucu ve düşündürücü olduğunu söylemem gerek. Bu deneyimi yaşamak isterseniz makaleye bir göz atın derim.
Etiketler: akademik