Nobel odullu iktisatci Solow'un gelistirdigi Neoklasik Buyume Modeli, ekonomik gelismenin kaynaklarini arastirir ve sonunda vardigi noktada ekonomik buyumenin dissal (exogenous) faktorler tarafindan belirlendigini soyler. Bu dissal faktorler nufus artisi ve teknolojik gelismedir. Bu teorinin empirik hayatla bazi uyumsuzluklarina cevap, Mankiw Romer ve Weil tarafindan yazilan ''A Contribution to the Empirics of Economic Growth'' adli makaleden gelir. Bu 3 iktisatci genel anlamda Insan Sermaye'in (Human Capital) onemine isaret ederler ve ekonomik gelismede belirliyici bir etken oldugunu soylerler. Yani bir ekonomide yetismis insan sayisi arttikca bu artisin daha sonraki yillardaki ekonomik buyume oranlarina pozitif etkisi gorulmektedir. Yetismis insanin sayisinin artisi da egitime ilk, orta ve yuksek egitim seviyesinde yatirim yapmakdan gecer.
Ekonomik gelisme dersinde bitmek bilmeyen modellerle bogusurken sonucun bu olmasi aslinda sevindiri. Ekonomistlerin politika yapicilara onerisi su: ''bakin buyumek istiyorsaniz insana yatirim yapin.'' iste duyarli bilim:)
Bu yatirimin ne kadar etkin bir bicimde yapilacagi ve yurutulecegi bir soru isareti olarak kalsin, gecenlerde gozume ilisen ''Bir sey degistir, hersey degisir'''adli kampanya bu konuda duyarli insanlara sesleniyor. Yapacaginiz kucuk bir yardim, 13 ilde ilkogretim cagindaki cocuklara temel okul ihtiyaclarini karsilamak uzere geri donecek. Belki bir canta, bir insanin, bir degerin kesfedilmesine sebeb olacak.
Gelecek yillarda saglayacagimiz yuksek buyume rakamlari, daha demokratik bir ulke icin bu kampanyayi destekleyelim. Insan Sermayenin (Human Capital) oneminin farkinda olan kisiler olarak bizler de birseyler yapalim.
(turkce klavye yoksunlugundan oturu karakterler boyle tatsiz tutsuz gozukuyor. Bundan dolayi ozuru borc bilirim.)
Etiketler: duyuru, ekonomik buyume, türkiye